آینده سوئیچ های ماشین و تکنولوژی های امنیتی خودروها
29 فروردین, 1401

آینده سوئیچ های ماشین و تکنولوژی های امنیتی خودروها

شاید برای شما جالب باشد که در مسیر تولید کلیدهای ایمنی ماشین و آینده سوئیچ های ماشین چه اتفاقاتی قرار است رخ دهد و چگونه به اینجا رسیده‌اند. در واقع کلید خودرو نیز همواره با توسعه تکنولوژی خودرو، به‌سوی تکامل پیش می‌رود و تکنولوژی‌های جدیدی وارد این عرصه می‌شود. می‌دانیم که امروزه خودروهای هیبریدی و الکتریکی بخش مهمی از بازار را اشغال کرده‌اند. در حال حاضر یکی از پرسرعت‌ترین خودروهای جهان تسلای الکتریکی است. روشن و خاموش‌کردن این خودرو و کنترل ایمنی آن نیز با چیزی که در تصور خود از یک ماشین‌ ِ سواری دارید متفاوت است.

به‌طورکلی نصب کلید روی ماشین دو هدف دارد. اول به‌عنوان یک وسیله امنیتی به‌عنوان بازکننده و قفل کننده و دوم برای استارت و شروع حرکت ماشین. یقیناً شما انتظار ندارید که وقتی سارق به داخل خودروی شما راه یافت بتواند بدون دردسر و به‌راحتی آن را روشن و شروع به حرکت کند. در این وضعیت کلید ماشین در زمان اختراع خودرو وجود نداشت. خودروهای اولیه به دلیل نداشتن درب و سقف دستگاه ایمنی خاصی نداشتند. هر فرد می‌توانست با چرخاندن دسته میل‌لنگ موتور یا فلای ویل آن را روشن کند؛ بنابراین اهمیت پیدایش و تولید کلیدهای ایمنی ماشین بیش‌ازپیش خودش را نشان دهد.

مطالب مرتبط: انواع سوئیچ ماشین + جزئیات فنی

کلیدهای ایمنی ماشین

اولین کلیدی که جرقه موتور در ماشین را روشن کرد

برای اولین‌بار کلیدی که می‌توانست خودرو را روشن کند یا به بیان بهتر، استارت بزند در سال 1949 میلادی معرفی شد. کلید یا سوییچ هایی که به این سبک طراحی می‌شدند، یک دسته پلاستیکی مشکی داشتند. از زمانی که موتور احتراق داخلی برای اولین‌بار درس ال 1886 ظاهر شد، خودروها به مدت 63 سال بدون کلید مورد استفاده قرار می گیرند و این در آینده سوئیچ های ماشین به نوع خودش فوق العاده جالب بود. اما به‌هرحال این اتفاق که این موضوع می‌توانست خطرناک باشد گریبان شرکت های خودروساز را گرفت.

در سال 1910 برای اولین‌بار سیستم استارت بدون نیاز به کلید جداگانه وارد جهان خودروسازی شد و تنها کاری که باید انجام می‌شد این بود که یک دکمه را فشار دهید تا خودرو روشن شود. به‌هرحال می‌دانیم که این سیستم اصلاً ایمن نبود و باید یک سوئیچ یا تغییردهنده حالت مورداستفاده قرار می‌گرفت تا این کار به‌درستی انجام شود. حالا روند تولید کلیدهای ایمنی ماشین بیش‌ازپیش جدی گرفته شد.

در واقع شرکت‌ها سعی می‌کردند که کم‌کم این سطح امنیتی را تغییر دهند. چون به‌هرحال خودرو یک سرمایه به‌حساب می‌آید و درصورتی‌که مفقود یا دزدیده شود شرکت‌های بزرگ حوزه خودروسازی باید در قبال آن در دادگاه‌ها پاسخگو باشند. به طبع این مشکل در تمامی خودروهای تولید شده از آن سری به وجود خواهد آمد. جلوگیری از چنین مواردی معمولاً هزینه‌های سنگینی برای این شرکت‌ها در برخواهد داشت و بهتر است پیش‌ازاین که یک طرح را اجرایی و آن را تست نکرده‌اند، به‌هیچ‌عنوان روی مدل‌های مختلف ماشین استفاده نکنند.

ایموبلایزر: سیستم امنیتی برای کلید ماشین

ایموبلایزر یا سیستم ضد سرقت را می‌توان آینده سوئیچ های ماشین دانست. تکنولوژی فوق‌العاده پیشرفته‌ای که حالا پس از گذشت سال‌ها هنوز مورداستفاده قرار می‌گیرد. البته در مسیر تولید کلیدهای ایمنی ماشین این تکنولوژی پیشرفت وسیعی کرده است. این سیستم بر اساس قفل ECU یا همان واحد برقی خودرو کار می‌کند. در خودروهای مدرن این سیستم فوق‌العاده پیچیده است و در واقع به این صورت است که یک نرم‌افزار روی خودرو نصب می‌شود که می‌تواند از روشن شدن ماشین جلوگیری کند. به عبارتی اگر این سیستم غیرفعال نشود به‌هیچ‌عنوان موتور خودرو استارت نمی‌خورد.

دورزدن این سیستم نیز کار فوق‌العاده سختی است و از هرکسی برنمی‌آید. صرفاً یک برنامه‌نویس و متخصص نابغه سخت‌افزار و مکانیک خودرو می‌توانند آن را انجام دهند. با ورود انبوه خودروها به جاده‌ها، تبدیل به یکی از مهم‌ترین دارایی‌ها شدند. محافظت از ماشین در مقابل جرائمی مانند سرقت مهم شده بود. کلید ماشین‌ابزار مهمی برای جلوگیری از این مشکل بود.

لازم بود که شما از یک الگوی منحصربه‌فرد برای کنترل ایمنی خودروی خود استفاده کنید. کلیدهایی نیز ابداع شدند. اما به‌راحتی کپی شده و معمولاً الگوی شبیه به همی داشتند. در همین حین و در سال 1994 سیستم ضد سرقت راه‌اندازی و طراحی شد. در واقع یک کلید با این فناوری درست مانند یک کلید معمولی به نظر می‌رسید. اما یک تراشه رمزگذاری شده به نام ترانسپورتر در دسته کلید قرار می‌گرفت. این موضوع سبب می‌شد که واحد کنترل الکتریکی یا ECU ماشین اطلاعات این تراشه را تأیید کرده و به موتور اجازه روشن شدن بدهد.

به‌عبارت‌دیگر می‌توان با کلیدهایی یکسان، درب خودرو را باز کرد. فناوری ایموبلایزر حتی در سال 2022 میلادی نیز یک تکنولوژی ایمن و عالی است.

کلید کنترل از راه دور با کاربری آسان

کلیدهای خودرو نه‌تنها از نظر امنیت بلکه از نظر راحتی کاربری نیز به طور مداوم در حال تغییر هستند. کلید کنترل از راه دور که در دهه 1980 ساخته شد. در واقع این موضوع سبب شد که آینده سوئیچ های ماشین دستخوش تغییرات گسترده‌ای شود. کلید کنترل از راه دور هنوز به‌صورت گسترده در خودروها مورداستفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از فرکانس رادیویی درب‌ها را باز می‌کند و همین‌طور می‌تواند کارهایی نظیر بوق زدن یا استارت موتور را نیز انجام دهد. در حال حاضر اکثر کلیدهای ماشین از راه دور از روش استارت بر پایه ریموت برای روشن‌کردن موتور استفاده می‌کنند؛ بنابراین، برای رانندگی با ماشین، باید کلید ماشین را وارد کرده و بچرخانید. درگذشته سوئیچ یا کلید از ریموت جدا بود. اما در حال حاضر مدل‌های تاشو یا فلیپ وارد بازار شده‌اند که سوئیچ به شکل یک چاقو از ضامن خارج می‌شود.

در حال شرکت‌های بزرگ مدام سعی می‌کردند که از سنسورهای قدرتمندتر برای تشخیص کیت روی سوئیچ استفاده کنند و حتی سطح ایمنی را بالاتر ببرند.

آینده سوئیچ های ماشین

سوئیچ های هوشمند یونیورسال

 سوئیچ های یونیورسال نیز یکی دیگر از نمونه‌های موجود در بازار بودند که به‌راحتی کنترل ایمنی خودرو با آن‌ها انجام می‌شد. از نظر عملکرد شبیه به کنترل‌های از راه دور هستند. اما دقت بیشتری دارند و با استفاده از فرکانس‌های پایین با خودرو ارتباط برقرار می‌کنند. علاوه بر این یکی دیگر از ویژگی‌های این کلیدها این است که در نزدیکی خودرو امواج را تشخیص می‌دهند و حتی می‌توانید آن‌ها را روی حالتی تنظیم کنید که بر اساس متراژ دستور بازشدن درب را بدهند. ویژگی Welcome Motion  نیز از جمله کلیدی‌ترین امکانات این دستگاه‌های الکتریکی است.

علاوه‌برآن در خصوص آینده سوئیچ های ماشین و در تکمیل بحث آشنایی با سوئیچ های هوشمند لازم است به یک مسئله دیگر اشاره کنیم. به‌جای استارت کلید در دست، این ریموت‌ها دکمه دارند که درگذشته از ایموبلایزر روی آن‌ها استفاده می‌شود. اما ایموبلایزر از طریق آنتن کار می‌کند؛ بنابراین اگر کلید در خودرو باشد، خودرو می‌تواند آن را تشخیص دهد و ماشین را روشن کند. برای خودروهای مجهز به سیستم دستیار پارک هوشمند از راه دور، مانند هیوندای سوناتا یا کیا K5، این امکان وجود دارد که خودرو خود را خارج از محدوده نیز روشن کنید. علاوه‌برآن امکان پارک خودکار با زدن کلید روی این ریموت‌ها نیز فراهم است که به نوع خود در حیطه تولید کلیدهای ماشین یک انقلاب به‌حساب می‌آید.

آینده سوئیچ های ماشین

کلید ماشین درگوشی هوشمند شما: سوئیچ های دیجیتال

این کلید برای اولین‌بار در نسل هشتم از خودروهای سوناتا راهی بازار شد. در سال 2019 در واقع شما می‌توانستید ازروی موبایل خود سیستم موتور و قفل را فعال یا غیرفعال کنید. حتی اگر کلید ماشین را هم نداشته باشید یا همراهتان نباشد، تلفن هوشمند شما می‌تواند به‌عنوان یک کلید یا سوئیچر کار کند. در خودروهای النترا، توسان و K5 و K8 نیز از این تکنولوژی استفاده شده است. به‌هرحال شرکت هیوندای یکی از پیشتازان در عرصه تولید کلیدهای ایمنی ماشین است. همواره مانورهای ویژه‌ای روی پیشرفت این صنعت داشته و نام آن نیز در لیست ایمن‌سازها (از لحاظ سرقت و…) در دنیای خودروسازی دیده می‌شود.

فناوری کلید دیجیتال با استفاده از سیستم NFC ارتباط کم‌مصرف بلوتوث دستگاه موبایل را به خودرو متصل میکند. می‌توان کلید ماشین را با دیگران نیز به اشتراک گذاشت تا آن‌ها نیز از آن استفاده کنند. همین‌طور می‌توان مدت زمان خاصی تعیین کرد که پس از آن خودرو خاموش شود. به عنوان مثال می‌توان کلید های دیجیتال خود را برای تحویل دهنده ارسال کرد و او را محدود کرد که صرفا صندوق عقب را باز کند.

شرکت‌های کره‌ای، چینی و البته ژاپنی همیشه در عرصه پیشرفت‌های ایمنی خودروها توانسته‌اند در مقابل شرکت‌های اروپایی قد علم کنند. در بحث تکنولوژی‌های احتراق و موتور معمولاً شرکت‌های اروپایی می‌توانند این گوی رقابت را بربایند.

سیستم بیومتریک: سطح کاملاً جدیدی از امنیت و راحتی

فکر می‌کنید که آینده سوئیچ های ماشین چیست؟ بله! کلیدهای بیومتریک حالا یکی از پیشرفته‌ترین، شناخته‌شده‌ترین و ایمن‌ترین‌ها هستند. همان سنسوری که روی گوش هوشمند خود هر روز با آن کار می‌کنید! کلیدهای دیجیتال سبب ناپدیدشدن کلیدهای فیزیکی شده‌اند و حالا سیستم بیومتریک می‌تواند کل ایمنی خودرو را روی یک سنسور خلاصه کند. برای اولین‌بار شرکت هیوندای در سال 2018 میلادی از سیستم احراز هویت استفاده کرد. می‌توان با استفاده از آن درب خودرو را باز و بسته و آن را روشن کرد. محل نصب این سنسور معمولاً روی درب بود. علاوه‌برآن سانتافه و جنسیس نیز از قابلیت تشخیص اثر انگشت یا Car Pay برای انجام پرداخت‌ها استفاده می‌کردند که در نسخه‌های جدید پیشرفته‌تر و هوشمندتر شده است.

انتظار می‌رود که در آینده خودروها به سیستم‌های مختلف مانند عنبیه، تشخیص اثر انگشت و حتی سنسور ضربان قلب نیز مجهز شوند. به‌زودی شرکت‌های بزرگ در حوزه خودروسازی قادر هستند که حتی سنسور شناسایی اثر انگشت را به شکل پیشرفته‌تری نیز روی خودروهای خود نصب کنند. البته که همه اینها در پس استفاده از سیستم‌های مبتنی بر سیستم‌عامل‌های موبایل و دیوایس‌های کوچک قابل‌اجرا است. در واقع بسیاری از شرکت‌ها سعی می‌کنند که در نسل‌های جدید خودروهای خود شما را از به‌همراه‌داشتن سوئیچ بی‌نیاز کنند. یعنی به‌راحتی بتوانید با استفاده از یک نرم‌افزار روی موبایل خود این کار را انجام دهید. خودرو را کنترل کنید و یا این که آن را خاموش و روشن کنید.

سیستم بیومتریک سطح کاملاً جدیدی از امنیت و راحتی

روند پیشرفت سنسورها و تکنولوژی ایمنی خودرو

در حال حاضر اقدامات امنیتی زیادی روی خودروهای طراحی شده تحت سیستم‌های ایمنی ایموبلایزر انجام شده است. با بهره‌گیری از این فناوری حالت قطع کردن جرقه شمع‌ها برای استارت خودرو، قطع برق مثبت برای راه‌انداختن ماشین و سوئیچ، جلوگیری از انتشار سوخت و قطع پمپ‌بنزین از جمله کارهایی است که این سیستم انجام می‌دهد.

البته ممکن است یک چالش مهم نیز مطرح شود و آن هم گم‌شدن سوئیچ، ازدست‌رفتن دیوایس کنترل و… باشد. در این حالت اگر نرم‌افزاری که روی گوشی شما نصب بود دیگر در دسترس نبود یا گوشی شما مفقود و سرقت شد. می‌توانید با استفاده از تأیید دومرحله‌ای حساب کاربری خود را مجدد راه‌اندازی کنید و دوباره آن را روی دیوایس دیگر نصب کنید. البته لازم است که در این شرایط شرکت‌ها به فکر راحتی استفاده بوده و یک کلید فیزیکی نیز طراحی کنند. به‌هرحال راه‌حل صرفاً نباید استفاده از نرم‌افزار موبایل و یا برنامه مخصوص باشد.

سیستم‌هایی مانند ایموبلایزر در حال حاضر در ایران محبوبیت بیشتری دارند. چون شرکت‌ها به‌صورت اختصاص از سنسورهایی مانند اثر انگشت و… روی خودروهای خود استفاده می‌کنند. اگر بخواهید خودتان آن را روی ماشین فعال کنید باید هزینه زیادی را پرداخت کنید و به طبع این موضوع به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند برای کسانی که می‌خواهند با هزینه کم ایمنی خودروی خود را تأمین کنند جذاب نیست.

کلیدهای ایمنی ماشین

نتیجه‌گیری مبحث آینده سوئیچ های ماشین

به‌هرحال تکنولوژی روزبه‌روز در حال پیشرفت است و این موضوع روی آینده سوئیچ های ماشین نیز تأثیرات خاص خود را می‌گذارد. البته نباید انتظار داشت که این‌گونه تکنولوژی‌ها که نسبتاً گران‌قیمت هم به‌حساب می‌آیند خیلی زود وارد بازار کشورهای جهان سوم و در حال پیشرفت شوند. البته لازم به ذکر است که سوئیچ های قدیمی در بسیاری از کشورهای خارجی تقریباً منقضی شده‌اند و دیگر از آن‌ها استفاده نمی‌شود.

تولید کلیدهای ایمنی ماشین روند جدیدی را پی گرفته است. مثلاً یک سنسور روی درب خودرو و هنگامی که آن را باز می‌کنید قرار گرفته، می‌توانید با تپ کردن یا لمس کردن آن را باز کنید. این لایه امنیتی حالا کمی سخت‌تر می‌شود. روی دکمه انجین یا استارت نیز همین سنسور بیومتریک وجود دارد که آن نیز باید فعال شود و شما باید بتوانید این مدار امنیتی را نیز پشت سر بگذارید. در نهایت امروزه پنتنت هایی ثبت شده که نشان می‌دهد شرکت‌های بزرگ در حال کارکردن روی سنسور عنبیه قابل نصب روی آینه وسط خودرو هستند. یعنی به طور کامل شما از یک سیستم تأیید دومرحله‌ای برخوردار هستید که از نظر ما بی‌نظیر است. آینده سوئیچ های ماشین در حال پیشرفت‌های وسیعی است و شرکت‌های آسیایی نیز روی آن تأثیر بسزایی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *